W świąteczne popołudnie w hali odbyła się impreza INO-GĘŚ, czyli Festyn Rodzinny "Z Gęsiną w Tle".
Podczas wspólnego świętowania można było zobaczyć pokazy kulinarne Pascala Brodnickiego, który zaprezentował sztukę przyrządzania gęsiny.
Każdy mógł skosztować tradycyjnej gęsiny, ale też innych potraw: gulaszu z mięsa gęsi z kaszą i buraczkami, pasztetu z gęsiny na zimno z kromką chleba, kotletów z gęsi z modrą kapustą w sosie grzybowym, czarniny z makaronem czy pierogów z gęsi. Dania przygotowane zostały przez koła gospodyń wiejskich z Cieślina, Gnojna, Góry, Olszewic, Sławęcinka, Słońska i Turzan. Wszystkie rywalizowały w konkursie.
Jury konkursowe wybrało najlepszą potrawę, którą okazała się gęsina szarpana w bułce przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Olszewic. Prezydent Ryszard Brejza wręczył zwyciężczyniom czek o wartości 1000 zł. Przyznano także nagrodę publiczności. W tej kategorii wygrały pierogi z gęsi i surówką z białej kapusty.
Inowrocławianie i goście naszego miasta chętnie sięgali również po słodkie rogale marcińskie. Podczas festynu oprócz doznań kulinarnych były także artystyczne. Na scenie zaprezentowali się wokaliści ze studia piosenki KCK, a także góralska kapela "Pogwizdani". Do świata magii zabrał nas iluzjonista Maciej Kozłowski. Na najmłodszych czekał specjalnie przygotowany kącik, w którym było m.in. malowanie twarzy i warsztaty przygotowywania patriotycznych akcentów dekoracyjnych.